keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Joulukuun 3. ekologinen joulusiivous

Enpä tosiaankaan tunnustaudu innokkaaksi siivoojaksi, mutta joulun alla kyllä kuuraan nurkkia kunnolla. Kokosin tähän joulukalenterin luukkuun kivoja ekologisia pikkuniksejä, joita on vuosien varrella jäänyt muistiin ja joita olen itsekin kokeillut tuota etikkaa lukuunottamatta - mutta ainakin tuota sitrusetikkaa kokeilen jossain vaiheessa joulun jälkeen, kun mokoma kestää pari viikkoa valmistua.
 
 
Jouluntuoksua imuroimalla
Kun seuraavan kerran vaihdat imuriin pölypussin, imaise ensimmäiseksi imuriin 5 kokonaista neilikkaa. Joka kerta imuroidessa huoneisiin leviää kaupan päälle neilikan mausteista ja jouluista tuoksua. Toimii - kokeiltu on. Vaihtoehtoisesti voisi käyttää varmasti myös vaniljaa ja kanelia.

 
Mattojen raikastaminen
Ainakaan näillä leveysasteilla ei vielä lunta näy, joten mattojen perinteinen raikastus pakkaslumessa ei onnistu. Lumen sijaan matot voi raikastaa ruokasoodalla. Imuroi matot ja tuuleta ne ulkona. Levitä matot lattialle ja ripottele niille ohut kerros ruokasoodaa. Anna vaikuttaa pari tuntia ja imuroi sen jälkeen sooda pois. HUOM! Matot eivät saa olla märkiä/kosteita, kun sooda levitetään. Toimii tämäkin - kokeiltu on.

Uunin puhdistus
Eilen kokeilin ruokasoodaa ensimmäistä kertaa uunin puhdistukseen. Minulle tämä oli ehkä mielenkiintoisin kokeilu, koska kaupoissa myydään nykyisin pääsääntöisesti vain yhtä uuninpuhdistusainetta ja kyseinen tuote kyllä lähes salpaa hengityksen, eikä mitenkään positiivisessa mielessä. Juuri tämän vuoksi aloinkin miettiä ekologisempia vaihtoehtoja. Kokeilin soodapuhdistusta vain uunin pohjalle, koska minulla ei ollut suuren suurta määrää soodaa ja muutenkin sen levittely uunin seinämiin vaikutti ainakin ensikokeilussa hankalalle. Lorautin uunin pohjalle hiukan vettä ja ripottelin päälle ruokasoodaa reiluhkosti. Hieroin tätä pohjalle sormin sen verran, että vesi ja sooda sekoittuivat kunnolla ja niistä muodostunut pasta peitti pahimmat roiskeet. Jätin vaikuttamaan yön yli. Aamulla puhdistin pohjan sienellä. Pienemmät likatahrat lähtivät helposti, pahemmin palanut kohta vaati hiukan jynssäystä. Yksi tahra vaatinee uuden käsittelyn, mutta sen se kyllä olisi vaatinut tuolla aiemmin mainitulla henkeäsalpaavalla sumutteellakin.


 
Jääkaapin raikastaminen
Jääkaappiin saa raikkaan tuoksun sitruunan ja omenan avulla. Pese jääkaappi kunnolla ja laita tavarat takaisin kaappiin. Laita kaappiin myös puolitettu sitruuna ja puolitettu omena. Granny smith omenoissa on raikkain tuoksu. Tätäkin olen kokeillut - tosin jääkaappi ei ollut tunkkainen ja raikas hedelmäinen tuoksu kesti vain pari päivää - tuoksua voi tietysti voimistaa leikkaamalla sitruunaan ja omenaan päivittäin tuoreemman leikkuupinnan.

 
Rasvan poisto
Vasta vähän aikaa sitten luin muutamaltakin ulkomaiselta nettisivulta, että sitruuna on tehokas rasvanpoistaja. Siispä eilen illalla kokeilin tätä niksiä pannulta räiskyneeseen öljyyn. Samalla kiillotin liesitason reunat sitruunalla. Ja tämähän toimi hienosti. Sitruuna vain halkaistaan ja leikkuupinnalla hierotaan puhdistettavaa kohtaa. Mikäli lika on tarttunut lujemmin, voi sitruunan leikkuupinnan kastaa suolaan ja käyttää sen jälkeen sitruunaa hankaussienenä.

Sitruunanpuolikkaalla voi samaan tyyliin puhdistaa myös leikkuulaudat.

Mikroaaltouunin puhdistus ja raikastaminen
 Kaada mikronkestävään mukiin vettä niin, että sitä on 3/4 mukillista. Lisää veteen puolen sitruunan mehu. Kuumenna mikrossa kiehuvaksi. Älä avaa mikron luukkua 10 minuuttiin. Pyyhkäise sen jälkeen mikro puhtaaksi vaikkapa mikrokuituliinalla.


Etikka yleispuhdistusaineena

 Etikkaa voi käyttää yleispuhdistusaineena joko pelkästään tai vedellä laimennettuna. Etikka poistaa hyvin kalkkijäämiä. Etikka puhdistusaineena on itselläni kokeilematta, mutta tämä sitrusetikka menee kyllä oitis kokeiltavien listalle.

Vessan siivous

Pinttyneen wc-pytyn puhdistukseen muuten tehoaa hyvin sitruunahappo, jota voi ostaa ainakin apteekeista. Tätä olen kerran kokeillut käytännössäkin - kippasin pyttyyn desin verran sitruunahappoa ja jätin vaikuttamaan yön yli. Aamulla pyöräytys vessaharjalla ja lopputulos oli vitivalkoinen.



Hopean puhdistus

Hopean puhdistus on kaikista paras niksi koskaan - en enää ikinä osta sitä karseanhajuista hopeanpuhdistusainetta, koska tällä menetelmällä tulee yhtä hyvää jälkeä. Laita vadin/kulhon/kattilan pohjalle pala alumiinifoliota - olen tainnut käyttää aina jotakuinkin A4-kokoista palaa. Lisää reilusti merisuolaa. Laita astiaan puhdistettavat hopeaesineet ja kaada päälle kiehuvaa vettä sen verran, että hopeaesineet peittyvät. En ole kunnolla mittaillut koskaan, mutta merisuolaa olen käyttänyt noin desin verran ja vettä ehkä puolisen litraa. Pääasia, että vesi on runsassuolaista. Kuuma vesi nopeuttaa prosessia. Anna esineiden olla vedessä sen aikaa, että ne kirkastuvat. Käytännössä tuo tapahtuu aika nopeasti. Huuhtele puhtaalla vedellä ja kuivaa. Mikäli tällä ei lähde puhtaaksi, voi kiillottamista kokeilla varovasti hammastahnalla, mutta se saattaa naarmuttaa pintaa.


Ai niin - ei pidä missään tapauksessa unohtaa vettä ja mikrokuituliinaa. Varsin tehokas pari, jota kannattaa ensin kokeilla lähes kaikkeen. Ja kyllähän niitä pesuaineitakin tarvitaan - nimimerkillä fairysta en luovu, sillä saa kaikista kirkkaimmat ikkunat. Ihan äkkiä en siirry etikkaveteen ja sanomalehtipaperiin.



2 kommenttia:

  1. Uuuninpuhdistusvinkkiä kokeiltu ja hyväksi todettu.

    Marza

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja sitten vaan leipomaan, kun uuni kiiltää puhtaana.

      Poista