maanantai 9. huhtikuuta 2012

Vaivaamaton leipä

Päätin olla laittamatta vaivaamattoman leivän ohjetta blogiini, koska näitä löytyy vaikka kuinka paljon netistä muutenkin. Päädyin tämän kuitenkin blogiini lisäämään, koska olen niin innokkaasti leipää mainostanut kaikille ystäville, tuttaville ja sukulaisille. Mikään leipuri tässä ei tosiaankaan tarvitse olla. Ensimmäinen leipäni jotakuinkin kuukasi sitten oli hieman liian pieni isoon valurautapataan, mutta tämä toinen versio olikin sitten komeampi.Suuremmalti en ole koskaan Tupperwaren isoa kannellista taikinakulhoa käyttänyt, mutta tässähän tuo oli kohotusvaiheessa täydellinen.


5 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurasämpyläjauhoja
0,5 tl tuoretta hiivaa
2 tl suolaa
4 dl kylmää vettä

Sekoita kuivat aineet isossa kulhossa. Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää neste kuivien ainesten sekaan. Sekoita ainekset nopeasti taikinaksi, mutta älä vaivaa.

Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12 - 18 tunniksi.

Kaada taikina reilusti jauhotetulle alustalle. Taputtele tasaiseksi levyksi. Taittele reunat keskustaa kohti kirjekuoren tavoin.

Ripottele puhtaan astiapyyhkeen päälle karkeita jauhoja (käytin kaurasämpyläjauhoja) ja siirrä taikinanyytti astiapyyhkeen päälle saumakohta alaspäin. Kääri liina löyhästi taikinapallon ympärille ja anna kohota 2 tuntia.

Laita kannellinen uuninkestävä kattila tai pata uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, ota kattila/pata uunista ja kumoa leipä pyyhkeeltä pataan. Saumakohta jää päälle. Kasa voi näyttää epämääräiselle, mutta leipä kohoaa uunissa kauniisti.


Peitä kattila/pata kannella ja laita uuniin. Paista leipää kannen alla noin puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä noin 20 minuuttia.

Kumoa leipä ritilälle jäähtymään. Harjaa tarvittaessa ylimääräiset jauhot pinnalta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti